Sernik z białą czekoladą i chałwą

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od jakiegoś już czasu "chodził" za mną sernik (nie akurat TEN , ale tak w ogóle). Dodatkowo szukałam inspiracji do zużycia reszty ciasta 'phyllo' , które zalegało w zamrażalniku jeszcze od czasów Baklavy. Miałam szczęście , bo przypadkiem znalazłam przepis na dwa w jednym , na czekoladowej stronie Godiva.
Ten sernik to wyzwanie dla łasuchów i wielbicieli chałwy. A jest w nim też biała czekolada , choć mniej wyczuwalna. W oryginale dodaje się także do środka pół szklanki płatków migdałowych , ja jednak uznałam , że lepiej będzie , jeśli posypię je po wierzchu razem z resztą chałwy. I to był bardzo dobry pomysł , bo płatki delikatnie przypiekły się , a dodatkowo , wraz z roztopioną chałwą zamaskowały drobne pęknięcia na wierzchu sernika :-)

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 6 arkuszy ciasta 'phyllo' (fillo)
- ok. 1/4 kostki masła , rozpuszczonego

Masa serowa:
- 4 kostki serka kremowego (w sumie 900 g) o temp. pokojowej
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g)
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 4 jajka
- 127 g białej czekolady dobrej jakości (dałam 1 tabliczkę 113 g)
- 170 g grubo posiekanej chałwy czekoladowej lub marmurkowej

Do posypania:
- płatki migdałowe (3-4 łyżki)
- 50 g drobno startej chałwy (o takim samym smaku jak powyżej)

Jeden arkusz ciasta phyllo posmarować masłem , wyłożyć nim tortownicę (ok. 26 cm średnicy), wystające "rogi" zostawić na zewnątrz. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem , za każdym razem przekręcając nieco arkusz (tak , żeby "rogi" nie pokrywały się), aby równomiernie wyścielić całą powierzchnię tortownicy.

Przygotować masę serową.
Serek , mleko skondensowane , cukier , sok cytrynowy , wanilię , ekstrakt migdałowy i jajka ubijać mikserem przez ok. 5 minut , aż powstanie gładka , kremowa masa. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz posiekaną chałwę , wymieszać. Masę ostrożnie wlać do przygotowanej formy z ciastem. Zwisające brzegi ciasta phyllo zawinąć do środka na masę serową. Środek posypać startą chałwą oraz płatkami migdałowymi. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
Ostudzić całkowicie , nie wyjmując z formy , następnie "objechać" nożem dookoła , żeby sernik odstał od brzegów formy. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

1

Placek lotaryński - Quiche lor…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pyszne zapiekanie jabłka z pla…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Omlet z brokułami

napiecyku napiecyku
napiecyku

3

Wuzetka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

3

Bieszczadzkie proziaki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Szpecle dyniowe

Laura Laura
Cafe Babilon

Przepisy z tych kategorii

Drożdżówki z jabłkami w karmel…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Pyszne zapiekanie jabłka z pla…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Tarta dyniowa z cytrynowym kre…

kulinarne_podroze kulinarne_podroze
Kulinarne podróże

1

Tarta limonkowa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Drożdżowe ciasto z gruszkami i…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

1

Szybkie ciasto ze śliwkami i k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty