Sernik wiedeński


Składniki na tortownicę 26-28 cm: 1 kg sera twarogowego, zmielonego trzykrotnie
8 jajek, osobno białka i żółtka
150 g masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250-280 g drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
75-100 g rodzynek, sparzonych i osuszonych
Masło utrzeć z połową cukru na bardzo jasną puszystą masę. Dodawać na zmianę po jednym żółtku i łyżce twarogu. Na koniec porcjami już sam twaróg. Rodzynki wymieszać z mąką, dodać do masy serowej. Całość wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo po łyżce cukier. Dodać 1/3 piany do masy serowej, wymieszać. Następnie delikatnie połączyć obie masy, dodając pianę z białek w dwóch turach. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować masłem i oprószyć mąką lub kaszą manną. Masę serową przelać do formy, wyrównać. Piec na poziomie niższym od środkowego w 175°C (góra/dół) przez ok. 50-60 minut.* Następnie przestawić na grzanie tylko od dołu i piec jeszcze 15 minut. Upieczony sernik zostawić na 10 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wystudzić przy uchylonych drzwiczkach. Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce przez 8 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego! * W momencie kiedy sernik zacznie pękać (w 90% po ok. 35 minutach) obniżamy temperaturę do 160°C.
