Sernik trójkątny


Przepis od dawna w rodzinie - przyjechał chyba z przedszkola w Iławie ?
Pyszny sernik bez pieczenia. Długo testowałam twarogi dostępne aktualnie na rynku, aż w końcu znalazłam :)
Na twarogach wiaderkowych masa serowa była półpłynna, sernik nie trzymał kształtu.
Okazało się, że najlepszy jest twaróg sprzedawany w "kiełbaskach " w postaci półkilogramowych (mniej więcej) foliowych rulonów wypełnionych twarogiem. mój twaróg miał 4% tłuszczu. Twaróg w takiej formie jest dobrze odciśnięty, zawiera mniej wody, dlatego sernik trzyma kształt.
Składniki:
600 g twarogu
1 kostka masła (250g - po staremu)
szklanka cukru pudru
3 żółtka
1 łyżka kakao
3 paczki herbatników Petit Beuree
Twaróg miksujemy z masłem, żółtkami, cukrem.
Odkładamy 3/4 szklanki i mieszamy z kakao.
Resztę masy dzielimy na pół.
Na stolnicy rozkładamy kawałek folii, smarujemy cienką warstwą połową twarożku kakaowego.
Na twarożku rozkładamy połowę herbatników w 3 rzędach.
Na herbatniki wykładamy połowę jasnej masy, składamy całość w trójkąt, zawijamy dokładnie folią, wkładamy na noc do lodówki.
Następnego dnia kroimy w plastry, podajemy.
Smacznego :)

