Sernik tradycyjny

Dzisiaj przepis na pyszny, polski, tradycyjny sernik. Jest delikatny, kremowy i bardzo wilgotny, nie kruszy się. Należy go przygotować ze zmielonego twarogu. To doskonałe ciasto na każdą okazję.

1 kg twarogu półtłustego
200 g miękkiego masła
200 g cukru
5 dużych jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Twaróg i jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć z lodówki przynajmniej 3 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
- Twaróg zmielić w maszynce do mielenia mięsa 3 razy.
- Masło umieścić w dużej misce, dodać cukier, miksować na wysokich obrotach aż masa będzie jasna i puszysta (około 7-8 minut).
- Białka oddzielić od żółtek, białka umieścić w dużej, suchej misce, odstawić. Żółtka i ekstrakt z wanilii dodać do utartego masła z cukrem, zmiksować do połączenia składników. Stopniowo dodawać twaróg, jednocześnie miksując na średnich obrotach. Po dodaniu całego twarogu wsypać skrobię ziemniaczaną i krótko zmiksować.
- Białka ubić na sztywno, przełożyć do masy twarogowej i delikatnie wymieszać łyżką.
- Dno tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni przez 60 minut. Wyłączyć piekarnik, NIE OTWIERAĆ! Ciasto pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostudzenia. Następnie przełożyć na kilka godzin do lodówki.