Sernik tradycyjny


Po prostu dobry sernik z bakaliami.
Przy okazji życzę wszystkim udanego sylwestra i dużo pomyślności w 2011!

Składniki:
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
- 20 dag masła
- 25 dag cukru (dałam mniej)
- 4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
- 50 g kaszy manny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- aromat waniliowy lub rumowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru
Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierajac. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60-70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku. Dowolnie udekorować (u mnie polewa czekoladowa: 10 dag gorzkiej czekolady, wymieszane z 60 g gorącego, roztopionego masła).
Przepis z książki "Moje Wypieki", dostępny także na blogu Doroty.
