Sernik Po Wiedeńsku

Zwykle na święta korzystam z wypróbowanych przepisów , żeby nie było przykrej niespodzianki , jednak tym razem zaufałam Alinerce i upiekłam sernik według jej receptury. Nie zawiodłam się , a co więcej , przepis dodałam na listę swoich ulubionych - polecam :-)

Składniki:
- 1 kg sera tłustego
- 8 jajek
- 25 dag masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 średnie ugotowane ziemniaki
- 1 cukier waniliowy lub aromat
- bakalie (dałam tylko rodzynki)

Ser i ziemniaki zemleć. Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , dodawać kolejno żółtka , a następnie ser z ziemniakami, wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz bakalie. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Masę wylać do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką (użyłam pokruszonych herbatników). Piec w temp. 175 st.C. około 1 godzinę.
Wystudzony sernik można oblać polewą czekoladową lub polukrować.

Przepisy z tych kategorii

Sernik korzenny wyśmienity !

PomidoriBazylia PomidoriBazylia
Pomidor i bazylia

16

Sernik królewski – przepis

ilovebake ilovebake
I Love Bake

19

Tort z masą kajmakową

Aga-aa Aga-aa
Eksperymentalnie

12

Sernik wiedeński pod migdałową…

Laura Laura
Cafe Babilon

3

Sernik. Na piernikowym spodzie…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

14

Seromakowiec

gania gania
My cuisine