Sernik piernikowy
Klasyczny sernik na ciasteczkowym spodzie w świątecznej, piernikowej odsłonie. Fani pierniczków będą zachwyceni – znajdują się one zarówno w spodzie sernika, jak i tworzą posypkę z wierzchu, a korzenne przyprawy wzbogacają smak i aromat samej masy serowej.
Sernik należy do tych ciężkich, mazistych - jak dla mnie typowo świątecznych, na szczególne okazje. Gorąco polecam jego przygotowanie, a przynajmniej wykorzystanie pierniczków jako składników spodu - niby szczegół, a robi różnicę :)
PS1 Świąteczna książka kucharska /e-book/ z przepisami 5 blogerek, w tym dziesięciu moich, jest już dostępna :) Mój pierwszy tak duży projekt - sporo pracy, też nerwów, ale przede wszystkim moc radości i satyskakcji. Z efektów jestem całkiem zadowolona :) Zapraszam do pobrania, poniższy baner Was pokieruje.
PS2 Trzymajcie kciuki, dziś wylatuję do Wietnamu :) Pierwszy raz samolotem i od razu hardcorowo - w sumie dwa loty, bo przesiadka w Paryżu. Jak opublikuję kolejny post, to znak, że jest dobrze i się ogarnęłam :D
Składniki na spód:
- 100 g pierników bez lukru (np. Katarzynek)
- 100 g herbatników
- 100 g margaryny Palma z Kruszwicy
Składniki na masę serową
- 1 kg twarogu
- szklanka śmietany kremówki
- 4 jajka
- 50 g margaryny Palma z Kruszwicy, miękkiej!
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (40 g)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kilka kropel olejku waniliowego
- łyżeczka przyprawy do pierników
Posypka:
- 50 g pierników bez lukru (np. Katarzynek), startych na pył
Przygotowanie spodu Pierniczki drobno posiekać, zaś herbatniki pokruszyć. Przełożyć do miski i dolać rozpuszczoną Palmę. Składniki dobrze wymieszać i przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach tłuszczem. Ciaseczkowy spód wyrównać i mocno docisnąć. Podpiec przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Przygotowanie masy serowej Twaróg zmielić trzykrotnie, po czym umieścić go w dużej misce. Dodać pozostałe składniki: 50 g Palmy (miękkiej), kremówkę, budyń, cukry, olejek, przyprawę i zmiksować całość. Na koniec, ciągle miksując, dodawać po jednym jajku aż masa będzie gładka i kremowa.
Pieczenie
Masę serową przelać na podpieczony spód i piec sernik przez godzinę w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu, przez godzinę trzymać go w zamkniętym piekarniku, następnie studzić w uchylonym. Po przestygnięciu przełożyć na całą noc do lodówki.
Przed podaniem, wierzch sernika wysypać startymi na pył pierniczkami.
Przepis jest częścią e-booka ze świątecznymi przepisami
- przygotowanego we współpracy z ZT Kruszwica S.A oraz serwisem zPierwszegoTloczenia.pl