Sernik orzechowy

Sernik orzechowy

Uwielbiamy serniki i zawsze z wielką chęcią i entuzjazmem biorę się za pieczenie kolejnego, nowego, innego niż wszystkie. Sernik orzechowy z przepisu Dorotki taki właśnie jest - niesamowicie orzechowy w smaku, zapachu i wyglądzie... Takiego serniczka jeszcze nie jedliśmy, jest przepyszny! Polecam wszystkim wielbicielom serników i orzechów :)

Zdjęcie - Sernik orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód:

*1 3/4 szklanki pokruszonych ciastek digestive

*1/3 szklanki rozpuszczonego masła

Składniki na spód wymieszać, wcisnąć w dno formy (tortownica o średnicy 23 cm) i podpiec w temperaturze 175 stopni przez 6 minut.

Składniki na masę orzechową:

*2/3 szklanki golden syrupu - zastąpiłam płynnym miodem

*1/3 szklanki roztopionego masła

*1 łyżka ciemnego brązowego cukru

*2 jaja

*1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich (lub innych)

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam aromat)

Wszystkie składniki wymieszać, podgrzać i gotować przez 8-10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Wylać masę na podpieczony spód i odstawić.

Składniki na masę serową:

*750g sera śmietankowego (dałam gotowy do wypieków)

*1 szklanka brązowego cukru

*2 łyżki mąki

*4 jajka

*2/3 szklanki kremówki

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Twaróg ubić, dodawać stopniowo cukier, mąkę oraz wbijać po jednym jajku i miksować. Na końcu dodać kremówkę oraz ekstrakt z wanilii, zmiksować.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni. Wystudzić i włożyć do lodówki na około 4 godziny.

Smacznego :)

Zdjęcie - Sernik orzechowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów