Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego

Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego
Bardzo prosty sernik z mleka zagęszczanego, przekładany biszkoptem. Można ułatwić sobie wykonanie tego ciasta i zamiast biszkoptu pieczonego, użyć kupnych biszkoptów. Ten piankowy sernik, jest bardzo delikatny i puszysty. Można dodać do mlecznej masy drobne owoce, a na wierzch dać galaretkę. Polecam na letni deser, nie tylko dzieci będą zachwycone

Zdjęcie - Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt
  • 5 jaj w temperaturze pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 6 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka, całość ubijam do czasu, kiedy piana będzie gęsta i lśniąca. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników. Blaszkę o wym. 30 x 30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Ciasto, przelewam na blaszkę i daję do nagrzanego piekarnika. Piekę około 20 min w temp.180 stopni, do czasu, kiedy ciasto mocno się zrumieni. Gotowy biszkopt zostawiam do przestudzenia. Składniki na masę
  • puszka mleczka zagęszczanego niesłodzonego, mocno schłodzonego ( wystarczy 340 g )
  • 2 galaretki ( u mnie cytrynowe )
  • szklanka gorącej wody
Galaretki rozpuszczam w szklance gorącej wody i odstawiam do przestudzenia. Schłodzone mleko przelewam do wysokiej miseczki i ubijam kilka minut, na gęstą pianę. Dodaję schodzoną, ale płynną galaretkę, całość ponownie ubijam na gęsty krem. Biszkopt kroję na pół, na dwie części i od razu przekładam mleczną masą. Daję do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków

Zdjęcie - Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik na zimno z mleczka zagęszczanego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów