Sernik na zimno z jagodami
Spód sernika:
1 tabliczka białej czekolady (10dag)
10 dag herbatników
2 łyżki masła
3/4 czekolady rozdrobnić i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.
Resztę czekolady pozostawić do ozdobienia sernika.
Herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.
Masą wyłożyć równomiernie na tortownicę i ubić. Wstawić do lodówki.
Masa serowa:
40 dag sera waniliowego
25 dag mascarpone
8 łyżeczek żelatyny
6-8 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy
4 łyżki soku z cytryny
100 ml śmietany 30%
20 dag jagód
Jagody opłukać i osuszyć.
Ser, mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny dokładnie wymieszać.
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a następnie podgrzać tak aby żelatyna rozpuściła się (garnuszek wstawić do większego z gotującą się wodą).
Śmietanę ubić.
Ostudzoną żelatynę dodać do masy serowej, równocześnie ją ubijając.
Następnie do masy dodać jagody, na koniec ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na herbatnikowy spód, wyrównać i posypać utartą czekoladą.
Wstawić do lodówki aby sernik się stężał.