Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami
przepis:

Spód sernika:

1 tabliczka białej czekolady (10dag)

10 dag herbatników

2 łyżki masła

3/4 czekolady rozdrobnić i rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej.

Resztę czekolady pozostawić do ozdobienia sernika.

Herbatniki pokruszyć drobno, wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

Masą wyłożyć równomiernie na  tortownicę i ubić. Wstawić do lodówki.

Masa serowa:

40 dag sera waniliowego

25 dag mascarpone

8 łyżeczek żelatyny

6-8 łyżek cukru pudru

cukier waniliowy

4 łyżki soku z cytryny

100 ml śmietany 30%

20 dag jagód

Jagody opłukać i osuszyć.

Ser, mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny dokładnie wymieszać.

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a następnie  podgrzać tak aby żelatyna rozpuściła się (garnuszek wstawić do większego  z gotującą się wodą).

Śmietanę ubić.

Ostudzoną żelatynę dodać do masy serowej, równocześnie ją ubijając.

Następnie do masy dodać jagody, na koniec ubitą śmietanę  i delikatnie  wymieszać.

Masę  wyłożyć na  herbatnikowy spód, wyrównać i posypać utartą czekoladą.

Wstawić  do lodówki aby sernik się stężał.

Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sernik na zimno z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów