Sernik na jogurtach greckich
Sernik bez grama sera:-) Zrobił furorę na moim urodzinowym przyjęciu. Sąsiadka dała mi przepis zaspakajając mój dylemat, co upiec? Najlepsza rekomendacja, że recepturę przekazano dalej po imprezie. I również z sukcesem:-) Ja też go upiekłam ponownie na prośbę domowników. Zmieniłam tylko metodę wypieku, bo za pierwszym razem był zbyt wilgotny od spodu.
Składniki:
- 3 duże jogurty greckie,
- 10 jaj,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1/ 2 szkl. oleju,
- 1 paczka biszkoptów okrągłych (tym razem dałam ciasteczka oreo).
Żółtka ubić z cukrem, wsypać budynie, dodać po łyżce jogurty, wlać olej. Osobno ubić białka i łyżką wymieszać z masą. Ciastka poukładać na dno dużej blaszki, wyłożonej pergaminem. Jeśli używane są oreo, to najpierw trzeba je rozdzielić i nożem zeskrobać masę. Wylać masę jogurtową. Piec w kąpieli wodnej w temp. 190 stop. C przez około 1h. Ja piekłam nieco dłużej i tym razem bez kąpieli. Można również użyć na spód herbatników. Ciasto po ostudzeniu przechowywać w lodówce.