Sernik mocno kokosowy

Sernik mocno  kokosowy

Spód sernika:

200 g ciastek digestive

15 g wiórków kokosowych

125 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:

250 g serka kremowego - ja użyłam twarogu śmietankowego

110 - 150 g cukru pudru

300 ml kwasnej, tłustej śmietany

300 ml mleczka kokosowego z puszki

40 g wiórków kokosowych

35 g mąki ziemniacznej

3 jajka

Polewa:

100 g czekolady deserowej

60 g masła

Blenderem rozkruszyć ciastka, dodać do nich wiórki kokosowe. Zmiksować i dodać roztopione masło. Wszystko wymieszać i masę wcisnąć do formy o średnicy 24 cm - forma musi byc wyłożona folią aluminiową. Wstawić do lodówki na 30 minut.

Ubić razem ser, cukier, śmietanę, mleko kokosowe, wiórki kokosowe, mąkę ziemniaczaną na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku ubijając dokładnie. Masę przelać na spód ciasteczkowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C - piec około półtorej godziny. Schłodzić a następnie całość wstawić do lodówki na noc. Schłodzony sernik polać masą czekoladową.

Przepis wzięłam z blogu Dorotus76 :-) Dziękuję uprzejmie.

Troszkę go zmodyfikowałam ale tylko trochę.

Wyszedł naprawdę smaczny - delikatny, kremowy. Doskonały przepis. No i to nie jest żadna filozofia i nic skomplikowanego.


Zdjęcie - Sernik mocno  kokosowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik mocno  kokosowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów