Sernik marcpanowy
 
            
Mam nadzieję że znajdą się tu smakosze marcepanu jeżeli tak to ten sernik na pewno jest dla Was. Ja z pewnością do nich należę uwielbiam marcepan pod każdą postacią a ten sernik jest po prostu pyszny mokry , intensywny w smaku , aksamitny i wprost rozpływa się w ustach. Polecam
na spód
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g masła
na masę twarogową
- 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
- 400 g masy marcepanowej 
 5 jajek
 1 szklanka kwaśnej śmietany
 1/2 szklanki cukru
 2 łyżki maki pszennej
 2 łyżki soku z limonki
ponadto
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 ml mleka
- 100-150 g płatków migdałów
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a z zewnątrz folią aluminiową aby podczas pieczenia nie dostała się woda.
Masło roztopić i wymieszać z pokruszonymi ciastkami , wyłożyć spód tortownicy. 
Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować. 
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką  wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 
Ciasto postawić na blaszce od piekarnika i wlać na  nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut. Wyjąć z piekarnika i przygotować polewę i migdały.
Do rondelka wlewam mleko i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch. 
Gdy sernik trochę przestygnie wstawiam do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego 



przepis własny
 
            