Sernik marcepanowy

Sernik marcepanowy

Zdjęcie - Sernik marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik

na spód

  • 200 g pełnoziarnistych ciastek
  • 50 g roztopionego masła

na masę twarogową

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego
  • 400 g masy marcepanowej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1/2  szklanki cukru
  • 2 łyżki maki pszennej
  • 2 łyżki soku z limonki

ponadto

  • 150 g mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietany 30%
  • 100 -150 g płatków migdałowych 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia od środka a od strony zewnętrznej folią aluminiową.

Ciastka pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem - wyłożyć dno tortownicy

Do miski wkładać pokruszone kawałki masy marcepanowej i wbijać do jednym jajku. Gdy składniki się połączą dodać cukier, następnie po trochu dodawać twaróg oraz śmietanę - zmiksować.
Masę serową wymieszać delikatnie z sokiem i przesianą mąką  wylać na blaszkę.

 Postawić ciasto na blaszce od piekarnika i wlać na  nią wrzącą wodę, piec w 180 C przez ok 60 minut.

Przygotować polewę i migdały.

Do rondelka wlewam śmietanę i dodaję połamaną czekoladę podgrzewam na małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia czekolady. Gdy czekolada tylko się rozpuści ściągam z ognia lekko studzę i polewam jeszcze ciepły sernik. Płatki migdałów rumienię na suchej patelni teflonowej i posypuję wierzch.
Gdy sernik lekko przestygnie wstawiam go do lodówki aby porządnie się schłodziło.
Smacznego 

Zdjęcie - Sernik marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik marcepanowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów