Sernik mango

Sernik mango
Najlepszy sernik jaki udało mi się upiec i najlepszy jaki jadłam.
Sernik mango jest niezwykle kremowy i cudownie pyszny, as do tego pięknie wygląda.
Przygotowanie takiego sernika wcale nie jest trudne. Spróbuj i się przekonaj.
A jeśli nie lubisz mango, to mam na blogu wiele innych przepisów na serniki. Szukaj TUTAJ

Zdjęcie - Sernik mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami






PRZEPIS NA SERNIK MANGO








Składniki na sernik:




Spód sernika:


  • 150 g herbatników pełnoziarnistych
  • 100 g masła


Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego połtlustego ( kupuję w Biedronce ten o wadze 250 g )
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • mus z 1 mango ( około 3/4 szklanki )
  • 1 budyń waniliowy

Mango curd:

  • mus z 1/2 mango
  • sok z 1 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki żelatyny





Wykonanie sernika:
Herbatniki rozdrobnić w malakserze, masło rozpuścić.
Ciepłe masło wlać do pokruszonych herbatników. Dokładnie połączyć składniki.

Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno przełożyć składniki spodu i dobrze docisnąć.


Do misy malaksera przełożyć twaróg. Dodać cukier, śmietankę, jajka - dobrze rozdrobnić i połączyć składniki.
Następnie dodać mus z mango i proszek budyniowy- raz jeszcze połączyć składniki.



Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 stopni C. Na dno piekarnika wstawić blachę z gorącą wodą.
Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec przez 90 minut.

Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.


Przygotowanie mango curd do polania sernika:

Sok cytrynowy zagotować z cukrem pudrem. Do gotującego się soku dodać mus z mango, zagotować..Jajko i żółtko dokładnie roztrzepać widelcem lub rózgą ( nie ubijać ! ).
Do rozmąconych jajek wolnym strumieniem wlewać gorący syrop cytrynowy- cały czas mieszać.
Następnie całość przelać ponownie do rondla i gotować, mieszając, aż curd zacznie gęstnieć.

Na koniec dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę.

Lekko przestygnięty mango curd wyłożyć na ostygnięty sernik .

Sernik schłodzić. Najlepiej wstawić go na 2-3 godziny do lodówki.
Zdjęcie - Sernik mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego !

Kategorie przepisów