
W mojej lodówce od dłuższego czasu smętnie stoi duży kartonik, dobrej jakości mleczka kokosowego ? Postanowiłam dobrze go wykorzystać i z gęstej śmietanki zrobiłam sernik, z reszty mleczka powstał
domowy jogurt. Kokosowy sernik smakuje wybornie, jest delikatny jak chmurka, bezowa pianka dodatkowo daje odczucie lekkości. Sernik z dodatkiem kokosowej śmietanki nie rośnie tak efektownie jak zwykły sernik, jest bardziej stabilny. Ciasto przed podaniem warto wystudzić i na noc dać do lodówki do stężenia. Polecam bardzo dla rodziny i przyjaciół, ten kokosowy deser rozpływa się ustach i znika w oka mgnieniu ?

Składniki na spód
- 150 g razowych herbatników
- 30 g masła
Składniki na sernik
- 500 g zmielonego sera na serniki ( można kupić w foliowych jelitach )
- 350 g gęstej śmietanki kokosowej ( łyżką wybrałam gęstą śmietankę z kartonika )
- 3 łyżki budyniu śmietankowego w proszku
- 1/2 szkl. cukru + 2 łyżki ( proponuję dodać 1/2 szklanki, po połączeniu składników ewentualnie dosłodzić )
- 2 jajka + 2 żółtka
- 3 łyżki likieru kokosowego lub 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego
Składniki na piankę
- 2 białka
- 2 – 3 łyżki cukru
Herbatniki drobno kruszę w pojemniku do rozdrabniania, dodaję stopione masło, całość dokładnie mieszam. Powstanie masa o konsystencji piasku.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno wysypuję pokruszone herbatniki i delikatnie ubijam.
Wszystkie składniki na sernik daję do wysokiej miseczki i miksuję na gładki krem.
Sernikową masę wylewam na ciasteczkowy spód.
Sernik daję do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 20 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę kolejne 30 minut.
Białka z cukrem ubijam na sztywną i gęstą pianę. Sernik ostrożnie wysuwam z piekarnika, na wierzch równomiernie wykładam ubitą pianę. Widelcem lub specjalną łopatką można zrobić dekoracyjne wzorki.
Sernik z pianą ponownie piekę w temp. 170 stopni kolejne 15 minut, do czasu kiedy pianka się przyrumieni.
Gotowy sernik zostawiam do przestudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przestudzony daję do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków ?

