Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy
W upalny weekend zapraszam na prosty sernik jogurtowy. Wystarczy zaopatrzyć się w jogurt, biszkopty, galaretki i ewentualnie letnie owoce. Sernik jest bardzo delikatny, masa jogurtowa rozpływa się w ustach, a owoce i biszkopty doskonale komponują się z całością. Całe przygotowanie deseru zajęło mi 20 minut, to naprawdę nie wiele, jak na ten lekki i smaczny deser

Zdjęcie - Sernik jogurtowy – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • około 25 okrągłych biszkoptów
  • 740 g jogurtu ( u mnie 400 g.naturalnego i 340 g greckiego )
  • 2 galaretki truskawkowe + 1 szklanka gorącej wody
  • 1 galaretka truskawkowa + 3/4 szkl. gorącej wody
  • letnie owoce ( u mnie małe truskawki i poziomki )
Dno tortownicy o średnicy 21 cm. wykładam papierem do pieczenia. Boki i dno tortownicy wykładam biszkoptami. Do małej miseczki daję szklankę gorącej wody i dwie galaretki, całość mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną, ale płynną galaretkę dodaję do jogurtu i całość dokładnie mieszam mikserem. Połowę jogurtu kładę na biszkoptach, na jogurt wykładam 10 tryskawek, przekrojonych na pół i resztę jogurtu. Na górę kładę owoce. Całość daję do lodówki. Pozostałą galaretkę rozpuszczam w 3/4 szkl. wody i odstawiam do schłodzenia. Kiedy galaretka zacznie tężeć, wykładam ją na owoce. Torcik daję do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Smacznego

Zdjęcie - Sernik jogurtowy – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik jogurtowy – prosty przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów