Sernik jogurtowy

Sernik jogurtowy
Lekki, kremowy sernik na jogurtach greckich, z dodatkiem serka śniadaniowego. Spód zrobiłam z ciemnych herbatników, na wierzch dałam galaretkę. Ciasto na zimno, będzie idealne na letnie popołudnie przy kawie. Do galaretki, można dodać mrożone, lub świeże owoce. Do szafirowej galaretki, idealne będą borówki i porzeczki. Bardzo polecam

Zdjęcie - Sernik jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód
  • 150 g ciemnych herbatników drobno pokruszonych
  •   70 g miękkiego masła
Składniki na sernik
  • 700 g jogurtu greckiego
  • 300 g czystego serka śniadaniowego ( u mnie Bieluch )
  • 3 łyżki miodu ( u mnie gęsty rzepakowy )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 25 g żelatyny
  • 1 galaretka
Pokruszone herbatniki dokładnie mieszam z masłem. Dno tortownicy o śr. 20 cm. wykładam papierem do pieczenia i spód dokładnie wylepiam ciastem. Całość daję do lodówki. Żelatynę dokładnie rozpuszczam w 1/3 szklanki gorącego mleka. Odstawiam. Do miseczki daję jogurty, ser, miód i cukier, wszystko dokładnie mieszam. Na koniec dodaję, lekko przestudzoną żelatynę ( powinna być lejąca, jeszcze ciepła ). Wszystkie składniki dokładnie ubijam.Na herbatnikowy spód wykładam serową masę. Całość daję do lodówki. Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, wg. instrukcji na opakowaniu. Lekko tężejącą galaretkę, wylewam na sernik. Całość zostawiam w lodówce, najlepiej na całą noc. Smacznego

Zdjęcie - Sernik jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Sernik jogurtowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów