Sernik jagodowy z białą czekoladą

Sernik jagodowy z białą czekoladą

Zdjęcie - Sernik jagodowy z białą czekoladą (Blueberry cheesecake with white chocolate). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Po dłuższej przerwie od pieczenia, wracam ze s ł o d k i m.
Kolejny serniczek, a jest już ich na blogu całkiem pokaźna gromadka :)

Tym razem, pomysł podpatrzony od Agnieszki z bloga Bayaderka. Ten sernik zaznaczyłam sobie już do zrobienia w zeszłym roku, ale... już PO sezonie jagodowym... Przypomniałam sobie o nim na niedzielnym wyjeździe, kiedy dosłownie weszliśmy w krzaki pełne czarnych kuleczek. Jagody!

Sernik jest głownie z sera Philadelphia, jest bardzo, bardzo delikatny i kremowy, leciutko i interesująco przebija słony posmak. Dodałam też kubek mascarpone, ale śmiało możecie poeksperymentować z serami, zachowując ogólną koncepcję i proporcje.
K o n i e c z n i e musi postać parę godzin w lodówce. I zimny jest najlepszy :)

Bardzo polecam!




Sernik jagodowy z białą czekoladą.
(sernik o średnicy 20 cm; inspiracja - ten przepis)


Składniki na spód:
100 g ciasteczek maślanych
40 g masła, roztopionego i przestudzonego

Składniki na masę serową:
500 g serka Philadelphia
250 g mascarpone
150 g białej czekolady
120 ml śmietanki kremówki (30% lub 36% tłuszczu)
120 g jagód, zmiksowanych na puree
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki brązowego cukru
3 jajka, średniej wielkości

Na polewę:
3 łyżki świeżych jagód
150 ml jogurtu greckiego
1 - 2 łyżki cukru

Piekarnik nagrzewamy do 140 st C.

Dno i boki foremki o średnicy ok 20 cm smarujemy masłem.
Ciasteczka miksujemy na ‚piasek’, łączymy z roztopionym masłem. Masą wykładamy dno tortownicy. Wstawiamy do lodówki.

Czekoladę łamiemy na kawałki, zalewamy śmietanką, podgrzewamy na minimalnym ogniu w garnku o grubym dnie - aż czekolada zupełnie się rozpuści i powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestudzenia.

W dużej misie łączymy ser (Philadelphię i mascarpone) z musem jagodowym i ostudzoną masą czekoladową. Dodajemy cukier (do smaku, ja dodałam 3 łyżki brązowego cukru), mąkę i po jednym jajku, miksując krótko, tylko do połączenia składników. Wlewamy masę do foremki z przygotowanym wcześniej spodem (masa jest dość płynna).

Pieczemy ok 1 h 30 minut, wierzch sernika powinien być ścięty.

Do przygotowania polewy, mieszamy jogurt grecki i cukier, wyjmujemy upieczony sernik, na wierzch wykładamy masę. Całość posypujemy świeżymi jagodami, wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok 15 min.

Gotowy sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie przekładamy do lodówki, najlepiej na całą noc - sernik ma delikatną, bardzo kremową konsystencję i musi naprawdę porządnie stężeć.

Smacznego!



Zdjęcie - Sernik jagodowy z białą czekoladą (Blueberry cheesecake with white chocolate). - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



• • •


Blueberry cheesecake with white chocolate.
(Cheesecake with a diameter of 20 cm, inspiration - this recipe)

Ingredients for the base:
100g butter cookies40 g butter, melted and cooled down
Ingredients for the cheese:
500 g Philadelphia cream cheese250 g mascarpone150 g white chocolate120 ml whipping cream (30% or 36% fat)120 g blueberries, mixed into a puree1 tablespoon cornstarch3 tablespoons brown sugar3 eggs, medium size
For topping:
3 tablespoons fresh blueberries150 ml Greek yogurt1 - 2 tablespoons sugar

Preheat the oven to 140 degrees C.

Grease with butter the bottom and sides of the mold with a diameter of about 20 cm.
Process cookies in the food rocessor, combine with the melted butter. Put the mass into the springform pan. Refrigerate.

Break the white chocolate into pieces, add the cream, warm it up on a minimum fire in a pot with a thick bottom - until chocolate is melted and completely smooth. Let it stand for cooling off.

In a large bowl combine cheese (Philadelphia and mascarpone) blueberry mousse and the cooled chocolate mass. Add sugar (to taste, I added 3 tablespoons brown sugar), flour and one egg at the time, mixing briefly, just until combined. Pour the mass into the baking tin.

Bake about 1 hour 30 minutes, until the top of the cheesecake is set.

To prepare the topping, mix Greek yogurt and sugar, take out a cheesecake from the oven, put the yogurt on top. Sprinkle with fresh blueberries, put back to the oven and bake for about 15 minutes.

Cool ready cheescake with the oven door opened, then transfer it into the fridge, for preferably the whole night - this cheesecake has a delicate, very creamy consistency and it really has to set properly.


Enjoy!

Kategorie przepisów