Sernik dyniowy ze śliwkami

Sernik dyniowy ze śliwkami

Zdjęcie - Sernik dyniowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sernik dyniowy już na blogu prezentowałam z dodatkiem mleka kokosowego .
Dzisiejsza wersja to typowo jesienne smaki - dynia,śliwka węgierka i orzechy laskowe.Przepyszna i bardzo aromatyczna kombinacja smaków.Spód sernika również upiekłam samodzielnie,by uniknąć tłuszczów trans występujących masowo w gotowych ciasteczkach.Część mąki zastąpiłam tutaj podprażonymi ,zmielonymi orzechami laskowymi,które nadały całości niebywałego aromatu.Orzechy laskowe dodałam również do śliwek wieńczących górę sernika.Jeśli nie robiłaś jeszcze sernika z dynią,nie broń się dłużej,tylko spróbuj.Jest delikatny,smaczny,a smak dyni jest w ogóle niewyczuwalny.Puree z dyni nadaje sernikowi pięknej pomarańczowo-złocistej barwy.Co tu dużo mówić - to jesienny "must have".

Zdjęcie - Sernik dyniowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na spód sernika:

95 g mąki orkiszowej jasnej
60 g mielonych orzechów laskowych
30 g cukru pudru
1 żółtko
60 g masła
szczypta soli

Składniki na mase serową:

Zdjęcie - Sernik dyniowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

1 kg sera 3- krotnie zmielonego
250 g puree z dynii Hokkaido
4 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
40 dkg śliwek
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych

Wykonanie:

  • składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.
  • dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut
  • ser zmiksować z mąką ziemniaczaną,cukrem waniliowym i puree z dynii.Dodawać kolejno po 1 jajku i za każdym razem miksować około pół minuty,tylko do połączenia składników
  • śliwki wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki
  • na podpieczony spód wylać masę serową,ułożyć pokrojone śliwki i posypać posiekanymi orzechami laskowymi
  • piec w 160`C około 75-90 minut
  • studzić na początku w uchylonym piekarniku,następnie na kratce.Podawać schłodzony,najlepiej przez całą noc w lodówce

ZYCZE SMACZNEGO!

Uwagi:śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy,by nie zatopiły się w trakcie pieczenia.Nietety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się.Sliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu,a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni.

Zdjęcie - Sernik dyniowy ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów