Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym

Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym

Spacerując deptakiem wzdłuż placu targowego nie mogę się nadziwić prostocie i wdziękowi z jakim jesień używa swojej palety kolorów. Stragany wciąż jeszcze uginają się pod ciężarem ostatnich węgierek, słodkich, letnich pomidorów, tajemniczo barwionych bakłażanów, błyszczących w słońcu papryk i ogromnych krzaków silnie karbowanego, najcudowniejszego jarmużu. Mój wzrok przyciąga stoisko dyniowe, na kostkach siana ułożono jaskrawo pomarańczowe i uroczo nieidealne dynie, obok dyniowych dziwolągów postawiono wypchane po brzegi parciane worki z szeleszczącą cebulą. siedząca za nimi korpulentna kobieta uśmiecha się porozumiewawczo do sprzedawcy stoiska na przeciwległej alejce targowej. Jeśli sernik dyniowy nie znalazł się jeszcze w Waszym jesiennym kanonie potraw niezapomnianych to koniecznie musicie nadrobić zaległości. Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na formę 25 cm śr Czas przygotowania: 60 min + 120 min pieczenie + 12 h chłodzenie

Sernik 2 szklanki pure dyniowego*
500 g sera mascarpone
600 g twarogu trzykrotnie mielonego
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
5 jaj
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki śmietany 30%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z 1/2 pomarańczy

*kawałki dyni pieczemy ok 1 h w 200 stopniach, następnie miksujemy na pure


inspiracja "Kwestia smaku" z moimi zmianami

Mus śliwkowy
200 g śliwek (świeże lub mrożone poza sezonem)
cukier do smaku
szczypta cynamonu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Spód
ok 200 g owsianych ciasteczek z czekoladą
2 łyżki masła

Przygotowanie:
1. Spód - ciasteczka mielimy w malakserze, łączymy z roztopionym masłem, dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę, dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej 2. Masa serowa - pure z dyni odcisnąć i odmierzyć 2 szklanki, ser ucieramy mikserem aż nabierze gładkiej konsystencji, łączymy z mascarpone, startą skórką z pomarańczy, cukrem, przyprawami i mąką, miksujemy, następnie dodajemy po 1 jajku, miksując po każdym dodaniu kilka sekund, łączymy ze śmietaną 3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, do głębokiej foremki nalewamy wrzącej wody i wstawiamy ją na najniższe piętro piekarnika 4. Mus śliwkowy - wypestkowane śliwki, (jeśli używamy mrożonych nie rozmrażamy ich wcześniej) dodajemy do rondelka, dolewamy ok 1/4 szklanki wody i cukier, gotujemy na średnim ogniu aż owoce zaczną się rozpadać, dodajemy cynamon i miksujemy, jeśli trzeba dosładzamy, mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1 łyżce zimnej wody i dolewamy do musu, mieszamy aż lekko zgęstnieje, zdejmujemy z ognia 5. Masę serową przekładamy na spód z ciasteczek, na wierzchu rozprowadzamy patyczkiem mus śliwkowy i wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy ok 2 godziny 6. Sernik studzimy stopniowo, otwierając drzwi i pozostawiając sernik w piekarniku, kiedy wystygnie wstawiamy sernik do lodówki na ok 12 h, bez przykrycia


Klasy jesiennych wypieków!

Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik dyniowy z korzennym musem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl

Kategorie przepisów