Sernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami
Sernik dyniowy z karmelizowanymi gruszkami
Bardzo jesienny i bardzo aromatyczny sernik. Gorąco polecam!
Składniki na tortownicę 23-24 cm: Spód 180 g ciastek owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu
60 g stopionegomasła
Ciastka pokruszyć, połączyć z pozostałymi składnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy, dociskając do dna uformować spód. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Masa serowo-dyniowa składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g trzykrotnie mielonego twarogu
250 g puree z dyni
350 g mleka zagęszczonego słodzonego
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
Piekarnik rozgrzać do 180C. Na dolnym poziomie ustawić naczynie z gorącą wodą. Do dużej miski przełożyć zmielony biały ser i puree z dyni, dokładnie wymieszać. Mieszając rózgą stopniowo wlewać mleko skondensowane. W dalszym ciągu mieszając dodawać po jednym jaja. Na koniec dodać mąkę i przyprawy. Ostatni raz dobrze wymieszać. Masę serowo-dyniową przełożyć na schłodzony spód. Formę ustawić na kratce na środkowym poziomie piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140C. Sernik piec 60-80 minut. Brzegi będą ścięte, ale środek przy poruszeniu powinien lekko drżeć. Wystudzić na kratce, następnie schłodzić w lodówce przez ok. 10 godzin. Karmelizowane gruszki 4 twarde gruszki (u mnie odmiana konferencja)
6 łyżek brązowego cukru
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Na patelnię (najlepiej z grubym dnem) wsypać cukier. Podgrzewać aż całkowicie się rozpuści. W tym czasie nie mieszać, ale można delikatnie potrząsać patelnią. Na bursztynowy karmel włożyć kawałki gruszek. Karmelizować ok. 5 minut kilka razy obracając. Gruszki powinny się lekko zezłocić i zmięknąć. Przy bardzo twardych gruszkach może to trwać nieco dłużej, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić karmelu. Gruszki przestudzić, ułożyć na serniku. Ciasto polać pozostałym przestudzonym karmelem. Ponownie schłodzić w lodówce.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji Bei
Składniki na tortownicę 23-24 cm: Spód 180 g ciastek owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
po szczypcie mielonego imbiru i kardamonu
60 g stopionegomasła
Ciastka pokruszyć, połączyć z pozostałymi składnikami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do formy, dociskając do dna uformować spód. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Masa serowo-dyniowa składniki powinny być w temperaturze pokojowej 750 g trzykrotnie mielonego twarogu
250 g puree z dyni
350 g mleka zagęszczonego słodzonego
4 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
Piekarnik rozgrzać do 180C. Na dolnym poziomie ustawić naczynie z gorącą wodą. Do dużej miski przełożyć zmielony biały ser i puree z dyni, dokładnie wymieszać. Mieszając rózgą stopniowo wlewać mleko skondensowane. W dalszym ciągu mieszając dodawać po jednym jaja. Na koniec dodać mąkę i przyprawy. Ostatni raz dobrze wymieszać. Masę serowo-dyniową przełożyć na schłodzony spód. Formę ustawić na kratce na środkowym poziomie piekarnika. Temperaturę zmniejszyć do 140C. Sernik piec 60-80 minut. Brzegi będą ścięte, ale środek przy poruszeniu powinien lekko drżeć. Wystudzić na kratce, następnie schłodzić w lodówce przez ok. 10 godzin. Karmelizowane gruszki 4 twarde gruszki (u mnie odmiana konferencja)
6 łyżek brązowego cukru
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Na patelnię (najlepiej z grubym dnem) wsypać cukier. Podgrzewać aż całkowicie się rozpuści. W tym czasie nie mieszać, ale można delikatnie potrząsać patelnią. Na bursztynowy karmel włożyć kawałki gruszek. Karmelizować ok. 5 minut kilka razy obracając. Gruszki powinny się lekko zezłocić i zmięknąć. Przy bardzo twardych gruszkach może to trwać nieco dłużej, ale trzeba uważać, żeby nie przypalić karmelu. Gruszki przestudzić, ułożyć na serniku. Ciasto polać pozostałym przestudzonym karmelem. Ponownie schłodzić w lodówce.
Smacznego! Przepis dodaję do akcji Bei