Sernik dekoracyjny
Już dawno nie piekłam sernika z kakaową kruszonką, a bardzo go lubię. Uwielbiam kiedy kruszonki jest dużo na wierzchu, jest dobrze przypieczona i dzięki temu wspaniale chrupiąca. Przepis na ten sernik pochodzi z książki "Przepisy czytelników - Zima" wyd. "Prószyński i spólka".
Składniki:
Ciasto*:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki kakao
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto włożyc do woreczka foliowego i wstawić na kilka godzin do zamrażarki.
Masa serowa:
1 kg sera
1/2 kostki masła
6 - 10 jaj
1 łyzka maki ziemniaczanej
1 łyzka budyniu waniliowego
1,5 szklanki cukru pudru (zastąpiłam 3/4 szklanki cukru kryształu)
zapach waniliowy
rodzynki i kandyzowana skórka pomarańczowa
Ser i masło zemleć w maszynce. Oddzielić białka od żółtek. Do masy serowej dodać żółtka i pozostałe składniki (oprócz białek i bakalii), po czym dokładnie zmiksować. Osobno ubić pianę na sztywną pianę i delikatnie połączyć je z masą serową. Dodać również bakalie. Do przygotowanej formy zetrzeć na tarce z dużymi otworami połową zamrożonego ciasta, ułożyć masę serową, a na nią zetrzeć drugą porcję ciasta. Piec minimum godziną w piekarniku nagrzanym do 180*C. Jeszcze ciepły mozposypać wiórkami kokosowymi.
* od kiedy kupiłam sobie formę w kształcie elipsy, piekę w niej serniki z kruszonką, którą przygotowuje z 3 szklanek mąki, czyli w tym przypadku zrobiłam podwójną ilość ciasta.
Smacznego!