Sernik crème brûlée z mango

Sernik crème brûlée z mango

Podstawą sukcesu tego sernika jest bardzo dojrzałe mango, te z mniejszym doświadczeniem słonecznym nadadzą sernikowi surowawy posmak. Od zawsze w kuchni komplikuje sobie życie, od zawsze i z różnym skutkiem, w większości jednak przypadków trafiam w tarcze gustów moich biesiadników. Od kilku lat staram się dyskretnie ominąć tradycje sernikowa na święta i od tech samych kilku lat nic mi z tego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe akcenty, łącząc z różnymi spodami by wreszcie uraczyć podniebienia gości. Zdjęcie - Sernik crème brûlée z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na tortownicę o śr 25 cm
Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie

Spód
200 g ciastek owsianych
50 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki roztopionego masła


Masa serowa
500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego
500 g sera mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
5 jajek
80 ml śmietany 30%
2 bardzo dojrzałe mango 

Dodatkowo ok 8 łyżek brązowego cukru

Przygotowanie:

1. Ciasteczka kruszymy w malakserze, mieszamy z mielonymi orzechami laskowymi i roztopionym masłem, wykładamy okruchy w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy dokładnie do dna i wkładamy formę do lodówki 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, na dno piekarnika wstawiamy keksówkę wypełnioną wodą 3. Obieramy mango, odkrawamy miąższ od pestki, przekładamy go do blendera i miksujemy na gładkie pure 4. Twaróg miksujemy z mascarpone, dodajemy cukier i mąkę, następnie po jednym jajku, na koniec wlewamy śmietanę i mus z mango, masę przelewamy na przygotowany spód 5. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 130 i pieczemy ok 65 min 6. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, bez przykrycia, dopiero wtedy nabierze gładkiej konsystencji 7. crème brûlée - sernik posypujemy obficie brązowym cukrem i opalamy palnikiem kuchennym aż cukier się skarmelizuje i stworzy chrupką skorupkę Uwaga: crème brûlée rozpuści się jeśli wstawimy sernik do lodówki dlatego przygotowujemy go tuż przed podaniem
Zdjęcie - Sernik crème brûlée z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik crème brûlée z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik crème brûlée z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Sernik crème brûlée z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Sernik crème brûlée z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów