Sernik bardzo delikatny

Bardzo delikatny i puszysty sernik, bez kruchego spodu. Idealny do niedzielnej kawy i na małe rodzinne spotkania. Przepis wypatrzyłam, na grupie kulinarnej i miał tyle pozytywnych recenzji, że postanowiłam go wypróbować. Zredukowałam jednak ilość masła. Polecam bardzo ?

- 1 kg sera z wiaderka
- 170 g miękkiego masła
- 180 g cukru
- 6 jaj ( osobno żółtka, osobno białka )
- 100 g kaszy manny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki ekstraktu o smaku cytryny
Wszystkie składniki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieraj z cukrem, na puszystą masę. Dodaj stopniowo żółtka i nadal ucieraj.
Dodaj ser i aromat, dokładnie połącz składniki. Następnie dodaj składniki suche – kaszkę, budyń w proszku i proszek do pieczenia.
Białka ubij na puszystą pianę i delikatnie połącz z masą sernikową. Nie ucieraj za długo, ponieważ mocno napowietrzona masa, spowoduje, że sernik opadnie po pieczeniu.
Dno foremki o średnicy 26 – 28 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Boki foremki natłuść od wewnątrz. Posmaruj np. olejem lub masłem.
Masę przelej do foremki, wyrównaj powierzchnię. Sernik daj do piekarnika, piecz około 60 minut, w temperaturze 160 stopni, do lekkiego zrumienienia. Odstaw do przestudzenia ?
Smacznego ?
