Sernik bananowy z orzechami - bez pieczenia
-
Są wśród Was wielbiciele bananowych deserów?
Jeśli tak, to gwarantuję, że dziś będą zachwyceni!
A nawet Ci z Was , którzy za bananowym deserami nie przepadają z przyjemnością będą sięgać po dokładkę!
Mam dla Was przepis na genialne ciasto bez pieczenia.
Jest to sernik ( bo my serniki kochamy najbardziej ;) ) z masłem orzechowym i bananami.
Niesamowitego uroku dodają całości słodkie biszkopty wpełnione kremem – znane chyba wszystkim jako kocie języczki.
Całość smakuje genialnie!
Koniecznie spróbujcie!
-
-
SKŁADNIKI:
* ser biały 3 x mielony – 750 g
* śmietana kremówka 36% – 200 ml
* cukier puder – ok. 180-200 g
* miękki banan – 2 szt
* orzechy ( ziemne, włoskie i laskowe ) – 100 g
* masło orzechowe – 2-3 łyżki
* biszkopty okrągłe – ok. 15 szt ( na spód )
* żelatyna – 3 łyżki
* biszkopty „kocie języczki” – ok. 20 szt ( na boki )
* płatki migdałów – do dekoracjiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dno tortownicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami.
Na ściankach układamy „kocie języczki” ( by lepiej się trzymały ścianki możemy natłuścić odrobiną masła ).
Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Banany rozgniecione na „papkę” miksujemy ze zmielonym serem i masłem orzechowym.
Dodajemy ubitą na sztywno z cukrem pudrem śmietanę kremówkę oraz posiekane, podprażone orzechy.
1 łyżkę masy dodajemy do letniej żelatyny, mieszamy, a następnie całość wlewamy do masy serowej..
Wszystko razem dokładnie miksujemy.
Całość wylewamy na biszkopty, wyrównujemy, posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.
Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!
Projekt powstał we współpracy z marką JAWO Kraków – producentem zdrowej żywności.
Migdały, orzechy ( i mnóstwo innych rzeczy ) niezbędne do wykonania przepisu znajdziecie w ofercie sklepu: https://jawo2008.pl/