Sernik bananowo-czekoladowy na zimno

Dziś zapraszam na jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Czekoladowo-bananowy serniczek na zimno, bo o nim mowa, to ciasto podwójnie czekoladowe i podwójnie bananowe;) Spód bowiem stanowi mocno czekoladowe/kakaowe ciasto murzynkowe, na nim mamy czekoladową warstwę sorewą. Powyżej serowo-bananowa pianka, zaś na wierzchu plasterki bananów przykryte galaretką.

Ciasto:
- 110 g masła
- 90 g drobnego cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 ml mleka
- 75 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka (średnie)
Warstwy serowe:
- 1 kg sera wiaderkowego (u mnie Piątnica)
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny (jeśli używamy rzadszego sera to należy zwiększyć jej ilość)
- 3 banany
- 1 op. galaretki cytrynowej
Wierzch:
- 2-3 banany
- 2 galaretki cytrynowe
Pokrojone na kawałki masło wkładamy do rondelka. Dodajemy cukier, mleko oraz kakao i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do połączenia. Odkładamy do schłodzenia. Następnie do masy kakaowej dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie, do połączenia. Ciasto wylewamy do tortownicy (śr. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka, przez około 30-35 minut. Studzimy.
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i odkładamy do napęcznienia.
Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Twaróg dzielimy na połowę.
Pierwszą część miksujemy z 3 łyżeczkami cukru. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Żelatynę podgrzewamy krótko na malutkim ogniu i dodajemy do czekoladowej masy serowej. Miksujemy krótko, tylko do połączenia. Wylewamy na wystudzony spód kakaowy.
Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody. Studzimy.
Trzy banany rozdrabniamy widelcem lub miksujemy na mus.
Resztę sera miksujemy z 3 łyżeczkami cukru oraz musem bananowym. Dodajemy wystudzoną (płynną) galaretkę, mieszamy. Wylewamy na masę czekoladową i odkładamy do stężenia.
Dwie galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody.
Na serniku układamy pokrojone w plasterki banany. Zalewamy tężejącą galaretką.




