Serdelki w piwie

Serdelki w piwie

Lekkie i nieskomplikowane a jednocześnie smaczne śniadanie lub kolacja. Użyłam sprawdzonych serdelków dobrej jakości. Piwo w czasie duszenia wyparowuje i na patelni pozostaje tylko słodycz cebuli i papryki.

Zdjęcie - Serdelki w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 serdelki (grube typu parówka)
  • 1 czerwona papryka
  • 2 cebule
  • szklanka piwa
  • sól, pieprz
  • łyżka majeranku

Cebule obrać posiekać w piórka, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych  i posiekać w cienkie paski. Na patelni rozgrzac tłuszcz, wrzucić cebulę, chwilę smażyć. Serdelki obrać ze skóry, ponacinać w paski, wrzucić na patelnię i chwilę podsmażać. Dodać paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać piwo. Dodać sól, pieprz do smaku i łyżkę majeranku. Dusić całość około 15 minut aż piwo wyparuje i sos nieco zgęstnieje. Przyprawić do smaku i podawać.

Smacznego:)

Kategorie przepisów