Serbska zupa fasolowa

Na chłodne dni, nie ma nic lepszego niż miska ciepłej zupy.
No dobra – nie licząc gorącej czekolady ;)
Ale gdy jest się głodnym, to zupa jest jednak lepszym pomysłem. Zwłaszcza, jeśli jest sycąca, konkretna i szybko się ją przyrządza. Jak ta na przykład. Zmieniłam odrobinę przepis i poszłam na łatwiznę, używając fasolki z puszki, ale dzięki temu zupa zrobiła się szybciej, niż zdążyły mi odtajać palce u nóg ;)
Polecam – bardzo smaczna zupa.

SERBSKA ZUPA FASOLOWA
(na 4 porcje)
1 puszka białej fasoli,
250g chudego boczku,
2 średnie cebule,
2-3 ząbki czosnku,
1 litr bulionu drobiowego,
1 kartonik (200g) przecieru pomidorowego,
4-5 łyżek gęstej śmietany,
1 łyżka oliwy,
kilka listków bazylii lub 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz i sól
Boczek okroić ze skóry i tłuszczu, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać drobno pokrojoną cebulę, a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut, mieszając. Całość dodać do gorącego bulionu, dodać fasolę odcedzoną z zalewy, wlać przecier pomidorowy. Zupę gotować 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem (ja dodałam jeszcze odrobinę majeranku), zabielić śmietaną (ja dałam tylko 2 łyżki śmietany, a z reszty zrobiłam kleksy na każdej porcji zupy na talerzach).
Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub posypać natką.
(źródło – książeczka „Zupy” H. Grzymskiej i N. Kosińskiej)
No dobra – nie licząc gorącej czekolady ;)
Ale gdy jest się głodnym, to zupa jest jednak lepszym pomysłem. Zwłaszcza, jeśli jest sycąca, konkretna i szybko się ją przyrządza. Jak ta na przykład. Zmieniłam odrobinę przepis i poszłam na łatwiznę, używając fasolki z puszki, ale dzięki temu zupa zrobiła się szybciej, niż zdążyły mi odtajać palce u nóg ;)
Polecam – bardzo smaczna zupa.

SERBSKA ZUPA FASOLOWA
(na 4 porcje)
1 puszka białej fasoli,
250g chudego boczku,
2 średnie cebule,
2-3 ząbki czosnku,
1 litr bulionu drobiowego,
1 kartonik (200g) przecieru pomidorowego,
4-5 łyżek gęstej śmietany,
1 łyżka oliwy,
kilka listków bazylii lub 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
pieprz i sól
Boczek okroić ze skóry i tłuszczu, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać drobno pokrojoną cebulę, a po chwili czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć kilka minut, mieszając. Całość dodać do gorącego bulionu, dodać fasolę odcedzoną z zalewy, wlać przecier pomidorowy. Zupę gotować 10 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem (ja dodałam jeszcze odrobinę majeranku), zabielić śmietaną (ja dałam tylko 2 łyżki śmietany, a z reszty zrobiłam kleksy na każdej porcji zupy na talerzach).
Przed podaniem udekorować listkami bazylii lub posypać natką.
(źródło – książeczka „Zupy” H. Grzymskiej i N. Kosińskiej)
