Ser pleśniowy, winogrona i orzechy

Ser pleśniowy, winogrona i orzechy

Śniadanie w szklankach podziwiałam u Ani. Zachwyciła mnie myśl, że można jeść poranny posiłek prosto ze szklaneczki, łyżeczką, może jeszcze w łóżeczku i pod kocykiem. W "Kuchni" znalazłam inne pomysly na takie zgrabne śniadania. Jeden już wprowadziłam w czyn. :-)) W czasie, gdy piekły się jajka w szynce (trzeba było to powtórzyć :-))), przygotowałam proste danie, po którym już nikt nie ma prawa być głodnym.

Zdjęcie - Ser pleśniowy, winogrona i orzechy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ser pleśniowy, winogrona i orzechy

300 g winogron

garść włoskich orzechów

2 łyżeczki żelatyny

300 ml śmietany 30%

120 g sera pleśniowego

sól, pieprz

Żelatynę namaczam w zimnej wodzie.

Połowę śmietany podgrzewam w rondelku i wrzucam do niej pokruszony ser. Mieszam dotąd, aż ser się rozpuści. Zdejmuję z ognia, dodaję żelatynę, mieszam. Odstawiam w chłodne miejsce, by masa przestygła.

Winogrona kroję na połówki. Wyjmuję z nich pestki.

Resztę śmietany ubijam na sztywno. Łączę z ostudzoną masą i doprawiam solą i pieprzem.

Do szklanek wsypuję część winogron. Nakładam masę serową. Chowam do lodówki na ok. kwadrans. Dekoruję orzechami i winogronami. 

Zdjęcie - Ser pleśniowy, winogrona i orzechy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* źródło - najnowszy numer "Kuchni"

Zdjęcie - Ser pleśniowy, winogrona i orzechy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów