Semmelknödel i sos z mrożonych grzybów leśnych


Semmelknödel, Brötchen-Knödel, czyli knedle z bułki, to specjalność południowych Niemiec, Austrii i Czech. Idealnie nadają się do pieczeni wieprzowych podawanych z kiszoną lub czerwoną kapustą. Często serwowane są ze śmietanowym sosem grzybowym. Są pyszne, bardzo proste i szybkie do przygotowania. Na kluski najlepiej nadają się stare, ale jedno-dwu-dniowe bułki, całkiem czerstwe raczej nie. Jeśli już używasz takich dodaj więcej mleka. Do klusek podałam sos z mieszanki mrożonych grzybów leśnych (w sklepowych ladach chłodniczych leżą prawdziwe rartytasy!). Grzyby dusiłam z dodatkiem białego wina, zagęściłam śmietanką kremową. Obiad pycha! Polecam!

Składniki:
4 bułki - 200 g
250 ml mleka
1 jajko
2 łyżki mąki
1 cebula
1 łyżka masła
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Sos grzybowy:
600 g mrożonych grzybów leśnych
1 łyżka masła
1 cebula
100-150 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany kremówki
sól, pieprz
natka zielonej pietruszki
Wykonanie:
- bułki pokroić w 1 cm kostkę. Zalać gorącym mlekiem i roztrzepanym jajkiem, odstawić 10-15 minut. Jeśli używasz bardzo suchych bułek dodaj nieco więcej mleka
- w międzyczasie zeszklić pokrojoną w małą kostkę cebulę
- namoczone bułki wynieszać z podsmażoną cebulą, posiekną zieloną pietruszką, dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową - wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kluski
- gotować w osolonej wrzącej wodzie około 10-15 minut. Po wypłynięciu klusek zmniejszyć ogień i trzymać pod przykryciem na ledwie mrugającym ogniu
- zamrożone grzyby wyłożyć na patelnię z rozgrzanym masłem i posiekaną, zeszkloną cebulką, mieszając od czasu do czasu grzyby rozmrozić. Gdy puszczą całą wodę zwiększyć ogień i odparować nadmiar wody. Dolać wino, odparować i dodać śmietanę kremówkę, przyprawy, poddusić przez kilka minut do zagęszczenia sosu
- wyłowić kluski łyżką cedzakową. Podawać z sosem grzybowym. Suto posypać zieloną pietruszką
