Seler naciowy z orzechami nerkowca

Spróbowałam tego dania w restauracji Wok, zaraz po jej otwarciu we Wrocławiu. To była miłość od pierwszego wejrzenia, czy raczej pierwszego kęsu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić tego samego we własnej kuchni, zresztą wielkiej filozofii tu nie ma.
Potrawę można przygotować jako przystawkę, większa porcja, tak jak w moim przypadku świetnie zastąpi obiad. Myślę, że zasmakują w niej nie tylko "bezmięsni" - nie tylko świetnie smakuje - ja uwielbiam te kształty kawałków selera, które tak przypominają kształtem orzeszki...

Zdjęcie - SELER NACIOWY Z ORZECHAMI NERKOWCA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Seler naciowy z orzechami nerkowca - Laura
SKŁADNIKI:
  • pęczek selera naciowego
  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
Selera opłukać, osuszyć i pokroić na półcentymetrowe kawałki. Czosnek obrać i rozetrzeć.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego selera, dodać roztarty czosnek, oprószyć solą* i smażyć chwilę ciągle mieszając. Seler i czosnek powinien się zeszklić.

Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i podawać.

* jeśli korzystacie z orzechów solonych, należy wziąć to pod uwagę dodając sól

Przepisy z tych kategorii

Baba ghanoush opcjonalnie bezs…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Pulpety jaglane z pieczarkami…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Torcik warzywny z pesto

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Precle

atina atina
Tak sobie pichcę...

Wędzony bundz na ciepło z karm…

Gotowanie z pasją Gotowanie z pasją
Gotowanie z pasją

5

Pasta ze słonecznika i pieczon…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Zupa krem z dyni z gorgonzolą…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Ciasto dyniowe farmera

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik dyniowy ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Na śniadanie zamiast chleba -…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

7

Bajaderki / ziemniaczki

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Brukselka z masłem orzechowym

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit