Seler naciowy z orzechami nerkowca

Spróbowałam tego dania w restauracji Wok, zaraz po jej otwarciu we Wrocławiu. To była miłość od pierwszego wejrzenia, czy raczej pierwszego kęsu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić tego samego we własnej kuchni, zresztą wielkiej filozofii tu nie ma.
Potrawę można przygotować jako przystawkę, większa porcja, tak jak w moim przypadku świetnie zastąpi obiad. Myślę, że zasmakują w niej nie tylko "bezmięsni" - nie tylko świetnie smakuje - ja uwielbiam te kształty kawałków selera, które tak przypominają kształtem orzeszki...

Zdjęcie - SELER NACIOWY Z ORZECHAMI NERKOWCA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Seler naciowy z orzechami nerkowca - Laura
SKŁADNIKI:
  • pęczek selera naciowego
  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
Selera opłukać, osuszyć i pokroić na półcentymetrowe kawałki. Czosnek obrać i rozetrzeć.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego selera, dodać roztarty czosnek, oprószyć solą* i smażyć chwilę ciągle mieszając. Seler i czosnek powinien się zeszklić.

Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i podawać.

* jeśli korzystacie z orzechów solonych, należy wziąć to pod uwagę dodając sól

Przepisy z tych kategorii

3

Pasztet jarzynowy

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

1

Kotleciki z kaszy jaglanej i p…

Laura Laura
Cafe Babilon

Cukinia faszerowana kaszą jag…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Baba ghanoush opcjonalnie bezs…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Zupa ziemniaczana na ostro z c…

mopswkuchni mopswkuchni
Mops w kuchni

1

Kotlety z kaszy gryczanej z gr…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Przepisy z tych kategorii

Grzanki z camembertem i żurawi…

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Pieczarki faszerowane ziemniak…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Pasta z wędzonego pstrąga

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Fasolka szparagowa & cząber

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Baba ghanoush opcjonalnie bezs…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

1

Pasta z wątróbki i jabłek

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku