Seler naciowy z orzechami nerkowca

Spróbowałam tego dania w restauracji Wok, zaraz po jej otwarciu we Wrocławiu. To była miłość od pierwszego wejrzenia, czy raczej pierwszego kęsu. Nie byłabym sobą, gdybym nie spróbowała zrobić tego samego we własnej kuchni, zresztą wielkiej filozofii tu nie ma.
Potrawę można przygotować jako przystawkę, większa porcja, tak jak w moim przypadku świetnie zastąpi obiad. Myślę, że zasmakują w niej nie tylko "bezmięsni" - nie tylko świetnie smakuje - ja uwielbiam te kształty kawałków selera, które tak przypominają kształtem orzeszki...

Zdjęcie - SELER NACIOWY Z ORZECHAMI NERKOWCA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Seler naciowy z orzechami nerkowca - Laura
SKŁADNIKI:
  • pęczek selera naciowego
  • 10 dkg orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól do smaku
Selera opłukać, osuszyć i pokroić na półcentymetrowe kawałki. Czosnek obrać i rozetrzeć.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojonego selera, dodać roztarty czosnek, oprószyć solą* i smażyć chwilę ciągle mieszając. Seler i czosnek powinien się zeszklić.

Pod koniec wsypać orzechy, wymieszać i podawać.

* jeśli korzystacie z orzechów solonych, należy wziąć to pod uwagę dodając sól

Przepisy z tych kategorii

Brukselka duszona z dynią i p…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Fasolka szparagowa na ostro

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sałatka z pieczonego kalafiora…

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

2

Chrupiąca ciecierzyca z ziołam…

A_SE A_SE
Shabbyeat

1

Quinoa w towarzystwie marchwi,…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

4

Fasolada

Nakryty Stoliczek Nakryty Stoliczek
Nakryty Stoliczek

Przepisy z tych kategorii

2

Hummus idealny -kanapkowy pasz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

1

Kasza z domowym pesto

Laura Laura
Cafe Babilon

Wtorek z kaszą #37: Jaglano-bu…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

2

Terrina marchewkowo – br…

COOLINARNY COOLINARNY
foto...kulinary...specjal...recepture...

2

Pasta z zielonego groszku i aw…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

2

Ajapsandali – smażone warzywa

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku