Sękacz z piekarnika

Sękacz z piekarnika


Zdjęcie - Sękacz z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jeszcze świątecznie:)

Domowa wersja pysznego ciasta.

Przepis ze strony domowe-wypieki.pl - z moimi modyfikacjami.

Składniki:
Ciasto:
  • 6 jajek
  • 200g masła
  • 150g masy marcepanowej
  • 100g cukru pudru
  • laska wanilii
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 50g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
Polewa:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 3-4 łyżki śmietanki
Zdjęcie - Sękacz z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sposób przygotowania:
  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Wanilię przeciąć wzdłuż i ostrym nożem wyskrobać ziarenka - dodać je do miękkiego masła.
  3. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i wanilią. Dalej miksując stopniowo dodawać marcepan w małych kawałkach.Dalej miksując dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Masa ma być dobrze ubita).
  4. Mąkę pszenną wymieszać osobno z mąką ziemniaczaną. Dodawać po łyżce do ubitej masy jajecznej. (Mieszać mikserem na najniższych obrotach.)
  5. Osobno ubić białka ze szczyptą soli na sztywno. Dalej miksując dodawać cukier - na trzy razy.
  6. Ubite białka dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  7. Spód tortownicy (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  8. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C - najlepiej z funkcją grill.
  9. Do nagrzanego piekarnika wstawić na chwilę przygotowaną blachę. Na gorącą blachę wylać i rozsmarować 2 łyżki przygotowanego ciasta, wstawić na górną półkę bezpośrednio pod grill i zapiec na lekko rumiany kolor - około 3 minut.
  10. Formę wysunąć z piekarnika i nałożyć kolejne 2 łyżki ciasta. Rozsmarować na całej powierzchni i piec kolejne 3 min, do zarumienienia. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Wychodzi ok. 15 warstw.
  11. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
  12. Czekoladę połamać na kawałki i razem ze śmietanką roztopić w kąpieli wodnej.
  13. Ciasto polać polewą i ozdobić.
Smacznego :)



Zdjęcie - Sękacz z piekarnika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów