Scones z czekoladą

Scones z czekoladą

Do pysznej bananelli podałam nie mniej smakowite scones z kawałkami czekolady. Czy to nie idealne zwieńczenie Czekoladowego Tygodnia? :)

Zdjęcie - Scones z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SCONES Z CZEKOLADĄ
300g mąki,
100g masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
80g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady,
ok. 180ml mleka + 2 łyżki do posmarowania

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie dodać czekoladę i cukier. Wlać mleko, mieszając łyżką, aż powstanie miękkie ciasto. Przełożyć je na blat oprószony mąką i uformować kwadrat o boku ok. 18 cm i grubości 2-2,5 cm. Następnie ostrym nożem pokroić na 9 części.
Scones układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem za pomocą pędzelka.
Piec w uprzednio dobrze nagrzanym piekarniku (220 stopni) przez około 12-15 minut, aż będą złociste.

Najlepiej podawać od razu, póki ciepłe :)

Zdjęcie - Scones z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Scones z czekoladą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów