„Scones” z borówkami

„Scones” z borówkami

Scones to brytyjskie, maślane, puszyste ciasteczka zwieńczone warstewką chrupiącego cukru na wierzchu.

Zdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealne jedzone ot tak, na deser lub posmarowane masłem, podane z dobrym dżemem. To już rozpusta, ale za to jaka pyszna!

Zdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na blogu znajdziecie także przepis na klasyczne „scones”,  bez dodatków, w sezonie warto jednak pokusić się o dodanie do nich owoców- borówki to bardzo typowy dodatek do tego smakołyku.

Zdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z przepisu uzyskacie ok. 14 porcji (o średnicy ok.8 cm każda).

Zdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - „Scones” z borówkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę, zimne masło.

Palcami szybko rozetrzyj masło, aby wymieszane z mąką przypominało kruszonkę.

Następnie dodaj "mokre" składniki jajka, esencję waniliową i jogurt oraz borówki. Wymieszaj (niezbyt dług i dokładnie- ma powstać dość rzadkie, lekkie ciasto, widocznie grudkowate).

Przełóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Delikatnie rozpłaszcz dłonią na placek o wysokości ok.3 cm. Ciasto pokrój np. na trójkąty lub wycinaj foremką (szklanką) kształt okręgów. Przełóż je delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmaruj mlekiem i obsyp grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC, piecz ok. 20-25 minut, do zarumienienia wierzchu.

Kategorie przepisów