Schiacciata – toskański chlebek z figami

Schiacciata to rodzaj płaskiego chleba, występującego często pod nazwą focaccia. Włoski chlebek przypomina ciasto do pizzy, jednak jego wierzch nie dekoruje się sosem i serem, a jedynie ziołami, czy wybranymi dodatkami np. w postaci grzybów lub oliwek.
Dzisiejszy przepis to toskańska wariacja na temat płaskiego chleba, który często piecze się z dodatkiem dojrzałych winogron. Ja wybrałam świeże figi, na które trwa teraz sezon, a dla aromatu dodałam listki rozmarynu.
- 550 g mąki pszennej typ 650
- 7 g suszonych drożdży instant
- 320 ml letniej wody
- łyżka oliwy
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2-3 figi
- kilka listków świeżego rozmarynu
- ziarenka soli gruboziarnistej
- Mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Powoli wlewamy oliwę z letnią wodą i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po 5 minutach przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Po godzinie rozciągamy wyrośnięte ciasto na powierzchni blachy od piekarnika (wyłożonej pergaminem). Przykrywamy ściereczką na 30 minut.
- W wyrośniętym cieście robimy palcami dziurki. Wierzch dekorujemy plastrami świeżej figi, listkami rozmarynu i ziarenkami soli. Całość skrapiamy oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca.
- Chlebek pieczemy przez 25 minut w 220 stopniach. Podajemy ze Smakowitą Pajdą.