Schab z wiśniami

Schab z wiśniami

Nietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków. Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad. Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.

Gorąco polecam!

 Zdjęcie - Schab z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* kotlety schabowe – 2 szt

* wiśnie bez pestek – 250 g

* cebula – 1 szt

* ocet balsamiczny – 1 łyżka

* miód – 1 łyżka

* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

* olej – 4 łyżki

* ziele angielskie – 2 szt

* cynamon – 1 szczypta

* czosnek – 2 ząbki

* rozmaryn – 1 gałązka

* sól – do smaku

* pieprz – do smaku

* chili – do smaku

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.

Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.

Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.

Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili.

Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą i pieprzem.

Smażymy do miękkości i podajemy gorące z przygotowanym sosem.

Świetnym dodatkiem są np. pieczone ziemniaczki!

Smacznego!

Zdjęcie - Schab z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów