Schab z pieczarkami i serem



Składniki:
schab w plastrach o grubości ok. 1 - 1,5 cm
pieczarki - dwie duże sztuki na każdy plaster
cebula
ser żółty w plastrach
sól, pieprz, czosnek
Schab przyprawiłam i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Cebulkę pokroiłam w kostkę, pieczarki w plastry i przesmażyłam chwilkę (max. 1 min.) razem z solą i pieprzem. Na każdy plaster schabu rozłożyłam pieczarki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 45 min. 3 minuty przed końcem pieczenia na każdym plastrze mięsa położyłam plasterek sera i włączyłam w piekarniku termoobieg i grzanie od góry, żeby ser szybko się stopił. Schab wyszedł bardzo dobry, soczysty i delikatny. Podałam go z ziemniakami "jak z ogniska", na które przepis podawałam tutaj.
Smacznego!