Schab pod pierzynką z kurek
 
            Koniec lipca, zatem nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności jaką są kurki. Niestety zakupione, a nie zbierane samodzielnie, no ale najważniejsze, że wylądowały w pysznej potrawie :) Schab pieczony z kurkami i porem jest kruchy, miękki i aromatyczny. Doskonały na niedzielny obiad. 
 
  
 
 SCHAB POD PIERZYNKĄ Z KUREK 
 (4 porcje) 
 4 kotlety schabowe bez kości, 
 250g małych kurek,
 1 por, 
 100g sera żółtego (np. gouda), 
 2 łyżki oleju, 
 1 łyżeczka suszonego majeranku, 
 1 szklanka mocnego bulionu wołowego, 
 ½ szklanki śmietanki 18% do sosów, 
 1 łyżka mąki, 
 sól i pieprz 
 
 Kurki i por oczyścić. Por pokroić w plastry. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 
 Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim kotlety z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. 
 Kurki podsmażyć na tłuszczu po mięsie. Po kilku minutach wlać bulion i zagotować. Dodać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody oraz śmietankę. Gotować chwilę, intensywnie mieszając, aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec wrzucić pokrojone pory. 
 Wszystko to razem rozłożyć na mięsie i posypać startym serem. Naczynie przykryć folią aluminiową i dusić w piekarniku ok. 1,5 godziny. Na mniej więcej 15-20 minut przed końcem zdjąć folię, aby sos mógł zgęstnieć. 
 
 
 (przepis z magazynu "To jest pyszne" 2/2010 z moimi zmianami) 
 
 
 
 
            