Schab pieczony ze śliwką i jabłkami

Schab pieczony ze śliwką i jabłkami

Zdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Schab to tradycyjna potrawa na polskich stołach, jednak głównie od święta. Nie ukrywajmy, że jest to dość czasochłonna pozycja, choć nieszczególnie wymagająca wielkich zdolności kulinarnych. Z drugiej strony to potrawa „wielofunkcyjna” (...).  Ja postanowiłam nafaszerować go suszonym jabłkiem i śliwką, aby nadać mu nieco słodyczy. Schab na pewno świetnie sprawdzi się jako jedna z pozycji na stole podczas Wielkanocy.

Zdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Schab na ciepło kroimy w grube plastry i podajemy na obiad. Jest on też wyśmienity na zimno – można skroić go na krajalnicy i podawać jako dodatek do chleba.

Przepis na ten pyszny schab znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu „zpierwszegotloczenia.pl”

Składniki
(6 porcji)

- schab – 1kgZdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
- suszone śliwki – 100gr
- suszone jabłka – 100gr
- czosnek – 4 ząbki
- ocet jabłkowy – 30 ml
- tymianek
- sól i pieprz
- olej Kujawski z pierwszego tłoczenia – 4 łyżki
- śmietana 18% -1 łyżka

Przygotowanie
(1 godzina przygotowanie + 2 godziny pieczenie)

1. W misce mieszamy olej Kujawski, ocet, pokrojony w plastry czosnek i tymianek, sól i pieprz.Zdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Wkładamy schab do marynaty i zostawiamy na pół godziny.

3. Szerokim nożem robimy w schabie dziurę uważając, aby go nie przeciąć.

4. Do otworu wkładamy śliwki przy jednym boku, jabłka po drugiej stronie, upychamy ciasno.

5. Smarujemy schab jeszcze marynatą i obsmażamy na patelni po minucie z każdej strony.

6. Wkładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy tłuszcz ze smażenia i dodajemy nieco wody. Schab pieczemy 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni pod przykryciem. Pokrywkę można zdjąć chwilę przed końcem pieczenia.

7. Wyciągamy schab i dajemy mu odpocząć przed pokrojeniem.

8. Zlewamy pozostałości po pieczeniu do garnka, doprawiamy tymiankiem, i w razie potrzeby solą lub pieprzem. Dodajemy śmietanę i przecieramy przez sitko śliwki i jabłka, które wypadły ze schabu. Odparowujemy.

9. Schab można podać z ziemniakami i sałatą z pomidorami.

Zdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Schab pieczony ze śliwką i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów