Schab pieczony, nadziewany śliwką

Schab pieczony, nadziewany  śliwką

Nie bójcie się pieczenia mięsa, bo to nic strasznego i skomplikowanego, a efekt jest absolutnie rewelacyjny.

 Zdjęcie - Schab pieczony, nadziewany  śliwką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

ok. kilograma schabu bez kości

ok. 100 g suszonych śliwek

na marynatę:

sporo tymianku lub majeranku

2-3 roztarte ząbki czosnku (spore)

trochę soku z cytryny albo octu jabłkowego

trochę oleju

sól

pieprz

rękaw do pieczenia

Schab trzeba oczyścić, umyć i osuszyć. Długim, ale niezbyt szerokim nożem wyciąć kieszonkę w mięsie i nadziać ją suszoną śliwką. Na wszelki wypadek można spiąć końce wykałaczkami, żeby nie wypadły. Ze składników na marynatę utarłam gęstą papkę i natarłam nią mięso z zewnątrz. Nie można dodać za dużo octu, żeby mięso nie było zbyt kwaśne. Schab włożyłam do rękawa do pieczenia - dzięki temu mięso nie jest suche. Mięso można odłożyć na 2 godziny do lodówki, ale nie trzeba i bez tego będzie smaczne.

Całość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na godzinę. Po godzinie nacięłam trochę rękaw, zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekłam około 30 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa, ale także od piekarnika, więc obawiam się, że nie można tu z aptekarską dokładnością powiedzieć ile trzeba piec.

Kategorie przepisów