Schab pieczony na kanapki

Schab pieczony na kanapki
Zdjęcie - Schab pieczony na kanapki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie zdajesz sobie sprawę jak ciężko znaleźć w sklepach wędlinę z dobrym składem. Nawet w dobrej masarni niekiedy ciężko o szynkę bez konserwantów, gdyż to właśnie one zapewniają wędlinie dłuższą datę przydatności do spożycia. Poszukując czegoś zdrowego na nasze śniadaniowe kanapki, postanowiłam kolejny raz przygotować samodzielnie swojską szynkę ze schabu. Przepis jest niezwykle prosty, wystarczy że posmarujesz mięso błyskawiczną marynatą, zostawisz na całą noc by nabrało jak najwięcej smaczku i później upieczesz w piekarniku. Kanapka ze świeżego pieczywa plus domowa wędlina ze schabu jest przepyszna.

Zdjęcie - Schab pieczony na kanapki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Danie: Wędlina
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Ilość: 1 kg
Przygotowanie: 10 min.
Pieczenie: 1 godz.

10

min.Kalorie: 230 kcal

Domowa wędlina z pieczonego schabu. Pieczony schab na kanapkę, zdrowa wędlina bez konserwantów, najlepszy skład.

Składniki:
  • 1 kg kawałek schabu

  • 70 ml oleju rzepakowego

  • 1 łyżka musztardy stołowej lub miodowej

  • 1 łyżka suszonego majeranku

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • sól i pieprz


Sposób przygotowania:
  • W miseczce przygotuj marynatę do mięsa. Olej rzepakowy, musztardę stołową oraz wszelkie przyprawy: majeranek, czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę, sól oraz pierz wymieszaj razem do dokładnego połączenia.
  • Kawałek schabu ponakłuwaj wykałaczką z każdej strony. Przygotowaną marynatą posmaruj schab. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 12 godzin (najlepiej na całą noc).
  • Rano rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni na grzanie góra dół. Wędlinę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz przez 40 minut z jednej strony, później przewróć dołem do góry i piecz kolejne 30 minut. Upieczoną wędlinę kanapkową zostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w lodówce, zjedz w przeciągu 3 dni.

Instagram @prostepesto

Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto

Facebook ProstePesto

Polub nas na Facebook

Kategorie przepisów