Schab pieczony faszerowany śliwką i jabłkiem

Schab pieczony faszerowany śliwką i jabłkiem
Zdjęcie - Schab pieczony faszerowany śliwką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony faszerowany śliwką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Schab pieczony faszerowany śliwką i jabłkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 kg schabu
  • 100 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 ml octu jabłkowego
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%
Przygotowanie

W misce mieszamy olej Kujawski, ocet, pokrojony w plastry czosnek i tymianek oraz sól i pieprz. Wkładamy schab do marynaty i zostawiamy na pół godziny. Po tym czasie szerokim nożem robimy w schabie dziurę uważając, aby go nie przeciąć. Do otworu wkładamy śliwki przy jednym boku, jabłka po drugiej stronie, upychamy ciasno. Smarujemy schab marynatą i obsmażamy na patelni po 1 min. z każdej strony.


Wkładamy schab do naczynia żaroodpornego, wlewamy tłuszcz ze smażenia i dodajemy nieco wody. Schab pieczemy 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180°C pod przykryciem. Pokrywkę można zdjąć chwilę przed końcem pieczenia. Wyciągamy schab i dajemy mu odpocząć przed pokrojeniem.


Zlewamy pozostałości po pieczeniu do garnka, doprawiamy tymiankiem i w razie potrzeby solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i przecieramy przez sitko śliwki i jabłka, które wypadły ze schabu. Odparowujemy.


Schab można podać z ziemniakami i sałatą z pomidorami.


Porada:

Schab na ciepło kroimy w grube plastry i podajemy na obiad. Jest on też wyśmienity na zimno – można pokroić go i podawać jako dodatek do chleba.



Przepis pochodzi z superstyler.pl/kuchnia

Kategorie przepisów