Sárgarépa-főzelék

Sárgarépa-főzelék
Kolejna podróż do kuchni węgierskiej.. z racji wydarzenia , które zorganizowała Daria[wspólne gotowanie z Formułą z okazji GP Węgier]..tym razem kremowa marchewka...przepis podpatrzony tutaj...pyszna ..polecam..

    Zdjęcie - Sárgarépa-főzelék - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    • 1 kg młodej marchwi
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szklanka mleka
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • sól, biały pieprz - do smaku
    Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub półplasterki - w zależności od jej grubości.
    W rondlu rozpuścić masło i poddusić w nim na średnim ogniu marchewkę przez około 10 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać pietruszkę (zostawić odrobinę do przybrania), wymieszać i dodać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem kolejne 10 minut lub do czasu, aż marchewka będzie miękka.
    Odkryć rondel, obsypać marchewkę mąką i dokładnie wymieszać, dodać mleko i zagotować, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie za gęsty dodać odrobinę mleka, jeśli za rzadki - odparować. Podawać posypane pozostałą natką pietruszki .
    Zdjęcie - Sárgarépa-főzelék - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Zdjęcie - Sárgarépa-főzelék - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    Zdjęcie - Sárgarépa-főzelék - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    Zdjęcie - Sárgarépa-főzelék - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    Zdjęcie - Sárgarépa-főzelék - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
    Zdjęcie - Sárgarépa-főzelék - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

    Kategorie przepisów