Sandacz z ostrym, maślanym sosem

Kupiłam bardzo ładne, mrożone filety z sandacza. Szukałam prostego sposobu aby tę pyszną rybę przyrządzić. Ponieważ mam jeszcze zapas domowej roboty sosu chili ( klik ) postanowiłam zrobić sos do ryby na jego bazie. Sos wyszedł znakomity. Trzeba sprawdzać ostrość w trakcie szykowania - wszystko zależy od ostrości sosu którym będziemy doprawiać. Filety możemy przygotować w dowolny sposób. Ja piekłam je w piekarniku, ale równie dobrze, można je ugotować na parze, lub usmażyć na patelni. Warto też samemu zrobić bazę do sosu, czyli słodko kwaśny sos chili. Robi się go bardzo szybko, a jest znacznie smaczniejszy od kupnego. Bardzo polecam!
Inspiracją był ten przepis

Składniki
ok 500 g filetów z sandacza, ze skórą - jeżeli mrożone, najlepiej wyjąć je dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i czarny pieprz
sos:
60 ml wody 100 g masła
2 - 4 łyżki sosu chili, słodko kwaśnego ( dodawać stopniowo)
1 łyżeczka świeżego imbiru, drobno startego
zielona cebulka, pokrojona
sok z 1 limonki
2 łyżki pokrojonych liści kolendry
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Rybę opłukać, osuszyć, doprawić solą i pieprzem, ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skórą do dołu. Skropić olejem. Piec ok 15 - 25 minut, do czasu aż mięso będzie równomiernie białe i łatwo będzie się rozdzielać przy pomocy widelca.
W międzyczasie przygotować sos. Wodę, masło, słodki sos chili i imbir wymieszać w garnku. Doprowadzić do wrzenia. Dodać zieloną cebulkę i sok z limonki. Gotować przez 2 minuty, mieszając. Tuż przed podaniem dodać liście kolendry.
Na talerz wylać nieco sosu, ułożyć na nim rybę, posypać dodatkowo świeżą kolendrą.
Podawać z ryżem lub ziemniakami. Smacznego!




