Sandacz z musem z fenkułu


Lubicie fenkuły? Bo myśmy polubili. Zwłaszcza dzieciom może posmakować, bo fenkuł jest warzywem delikatnym i aromatycznym, a mus z niego do ryby sprawdza się szczególnie celnie. W ogóle mam wrażenie, że najsmaczniejsze są te warzywka, które akurat wielkiej popularności nad Wisłą nie zdobyły, zapewne z powodu cen i dostępności. Taki karczoch na przykład.
A i szparagowy szał zaczął się stosunkowo niedawno. A skorzonera? Pasternak?
Ja wiem, że kapucha i buraki też są pyszne. No i domestic, choć nuda. Ach, marzy mi się przeprowadzka do jakiegoś ciepłego kraju, w którym nie tylko kapuchą i burakami asortyment rolniczy stoi... A póki co - rybka na piąteczek.
Potrzebujemy:
ok. 500 g filetów z sandacza (ze skórą)
na mus:
2 fenkuły
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki soku z białej porzeczki*
nieco mielonego anyżu, soli i pieprzu do smaku
Bulwy kopru pozbawić naci, odkroić też spód i ewentualnie wierzchnie liście, Fenkuły pokroić wszerz w plastry, podlać odrobiną wody i udusić do miękkości. Przetrzeć, dodać sok z porzeczki i doprawić. Sandacza umyć, oczyścić z łusek i pokroić na porcje. Porcje ryby posolić, popieprzyć (jeśli nie ma alergii na cytrusy, to także skropić sokiem z cytryny) i odstawić na pół godziny, a następnie usmażyć na oleju - najpierw skórką do dołu, przez 5-6 minut, na niezbyt dużym ogniu, a następnie przerzucić i smażyć jeszcze 3-4 minuty. Podawać z przetartym fenkułem.
*porzeczki różnej maści rosną mi w ogrodzie - biała jest bardzo kwaśna, więc zbieram ją, robię z niej surowy soko-mus i mrożę, by potem używać do różnych potraw, sosów, zastępować ocet balsamiczny etc.