Sałatka żółto-czerwona

Sałatka żółto-czerwona

Kilka dni temu zostałam zaproszona do audycji w Radio Kraków na temat bloga, wielkanocnych przepisów i akcji „Wielkanocne Smaki”. Audycja odbyła się wczoraj, jutro podam dokładny link, więc każdy kto chce, będzie mógł ją odsłuchać ;)
Było to dla mnie ogromne przeżycie, gdyż nigdy wcześniej nie występowałam w jakichkolwiek mediach i oczywiście ja – jak to mam w zwyczaju – denerwowałam się sto razy bardziej niż to było warte :D Było bardzo miło i sympatycznie, a mimo to byłam tak zestresowana, że gadałam trochę bez sensu i nie powiedziałam połowy rzeczy, które chciałam powiedzieć ;) Z jednej strony wiem, że nie wypadłam najlepiej, a z drugiej czuję się dużo bogatsza dzięki temu doświadczeniu. I jeżeli kiedyś zostanę zaproszona ponownie do rozmowy tego typu, to wiem, jakich błędów nie popełniać, a na co zwracać większą uwagę :)


A wracając do przepisów, kolejną moją wielkanocną propozycją jest sałatka żółto-czerwona. Trzymając się konwencji dwóch składników można osiągnąć ciekawe efekty, nie tylko wizualne, ale i smakowe. Sałatka była bardzo smaczna, ale gdy już ją zrobiłam, stwierdziłam, że pasowałby do niej jeszcze ser żółty ;) Niestety nie miałam go akurat w lodówce, dopiero później udało mi się go dokupić i po dodaniu go do sałatki stwierdziłam, że jest jeszcze lepsza. Dlatego zdjęcie przedstawia sałatkę bez sera, ale w przepisie ser już jest ;)

Zdjęcie - Sałatka żółto-czerwona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
SAŁATKA ŻÓŁTO-CZERWONA
½ czerwonej cebuli,
1 puszka czerwonej fasoli,
5-6 kawałków marynowanej papryki,
1 puszka kukurydzy,
1 słoik marynowanych kolb mini-kukurydzy,
150g żółtego sera,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
sól i pieprz,
odrobina cukru,
natka pietruszki

Cebulkę posiekać, wrzucić do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić na ok. 10 minut.
Paprykę i ser żółty pokroić w kostkę. Fasolkę i kukurydzę przepłukać i osączyć. Wszystkie składniki dodać do cebuli i wymieszać. Posypać natką pietruszki.
Majonez wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sałatkę i wymieszać.
Włożyć do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziła i „przegryzła”.


(inspirowane przepisem z książeczki "Wielkanocne potrawy kuchni domowej")

Zdjęcie - Sałatka żółto-czerwona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów