Sałatka ziemniaczana z koperkiem i duszoną cebulką
Bardzo prosta sałatka, ale takie są chyba najlepsze... Przepis znalazłam w książeczce " Ziemniaki znowu modne!" z serii "Lubię gotować". Polecam!
Składniki:
1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
2 - 3 cebule
2 -4 ząbki czosnku
łyżka przyprawy do zup
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
duży pęczek koperku
świeżo zmielony pieprz
sól
Cebule pokroić w piórka i razem z drobniutko posiekanym czosnkiem przesmażyć na 1 - 2 łyżkach oleju, wymieszać z przyprawą do zup. Ziemniaki obrać i pkroić na dość małe cząstki, umyty i osuszony koperek drobno posiekać. Wymieszać kartofle z cebulą, olejem, koperkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić na godzinę do lodówki.
Podawać jako samodzielną przekąskę, np z kefirem czy zsiadłym mlekiem lub do śledzi i dań z ryb.
Smacznego:-)