Sałatka ze szparagów, fasolki i jajka

Szybka, prosta, a przy tym pyszna i sycąca- sałatka z fasolką, chrupiącymi zielonymi szparagami, jajkiem i czerwoną cebulką zamarynowaną w occie winnym.
To propozycja w sam raz na lekki lunch, głowę daję, że naprawdę się nią najecie!
Jeśli macie ochotę, jajko na półtwardo możecie zamienić na robiące większe wrażanie jajko w koszulce. Instrukcje, jak je przygotować, znajdziecie np. TU.
Proporcje na 2 porcje

- szparagi zielone - ok. 10-15 szt
- jajko - 2 szt
- fasolka - 1 puszka
- cebula czerwona - 1 szt
- ocet winny - 2 łyżki
- sól, pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
Cebulę pokrój w cienkie piórka, zalej octem, posól i odstaw na ok. 10 minut.
Jajka ugotuj na półtwardo (ok. 4 minut od zawrzenia).
Szparagi pozbaw zdrewniałych końcówek, smaż na małej ilości oliwy, aż będą lekko miękkie, al dente. Posól.
Na miseczkę wyłóż przepłukaną pod bieżącą wodą fasolkę z puszki. Na jej wierzchu ułóż odsączoną z nadmiaru octu cebulkę, na nie ciepłe szparagi i ćwiartki jajka. Całość skrop oliwą i posyp świeżo mielonym pieprzem, w razie konieczności przypraw do smaku solą.