Sałatka z tuńczykiem i marynowaną cebulką

Sałatka z tuńczykiem i marynowaną cebulką

Przy piątku i świętach w perspektywie polecam bardzo dobrą sałatkę z tuńczykiem, marynowaną cebulką i musztardowym sosem vinegret. Powinnam ją nazwać „Sałatką 3 cebul” bo to warzywo występuje tu, aż trzykrotnie. Jest to jednak duży atut a smak każdej cebuli jest inny więc nic się nie dubluje i nie zanudza. Może to być lekka przystawka, na pobudzenie kubków smakowych.

Zdjęcie - Sałatka z tuńczykiem i marynowaną cebulką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • kilkanaście małych cebulek marynowanych
  • 1 pomidor
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 kapusty lodowej
  • 2 łyżki musztardy
  • 6 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Kapustę lodową pokroić i ułożyć na półmisku. Cebulę i pomidory pokroić, tuńczyka i cebulkę osączyć. Na kapuście układać tuńczyka, pomidory, cebulę i cebulkę. Musztardę zmieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem i utrzeć na gładko. Polać sałatkę, posypać posiekanym szczypiorkiem. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego:)

Kategorie przepisów